همه چیز درباره گچ

درباره گچ چه می دانید؟| انواع گچ از لحاظ ویژگی، خواص و کاربرد

گچ یکی از مصالح ساختمانی است که از سنگ گچ در طبیعت حاصل می شود. این ماده در صنایع ساختمان سازی از اهمیت بالایی برخوردار است. به دلیل ویژگی های منحصر بفرد خود از قدیم الایام در ساختمان سازی مورد مصرف بوده است. در واقع گچ به دلیل خواصی که دارد از ابتدای ساختمان سازی، یعنی ریختن رنگ اطراف زمین تا انتها برای سفید کاری و نصب مورد نیاز است. در این مقاله قصد داریم توضیح کاملی درباره گچ، انواع آن، کاربرد و … ارائه کنیم.

گچ چیست؟

گچ ساختمان (Gypsum Powder) یک ماده پودری سفید رنگ است. عمدتا در بنایی، گچ کاری، گچ بری دیوار و سقف و ستون های ساختمان از این ماده استفاده می شود. سنگ گچ به صورت سولفات دو کلسیم آبدار در منابع سطح زمین به وفور یافت می شود. پس از اینکه خرد شده و به کوره منتقل شد، به شکل پودرهای بسیار ریز سفید رنگی در ساختمان مورد استفاده قرار می گیرد.


گچ پخته شده به صورت پودر نرمی می باشد. پس از اینکه با آب ترکیب می شود از چسبندگی بالایی برای کار برخوردار است. از ماده جز در صنعت ساختمان سازی، در حیطه های کشاورزی، پزشکی و مجسمه سازی نیز استفاده میشود.

سنگ گچ به صورت سولفات دو کلسیم آبدار در منابع سطح زمین به وفور یافت می شود
سنگ گچ به صورت دو کلسیم آبدار در منابع سطح زمین یافت می شود

ویژگی ها و خواص

گچ از خواص و ویژگی های منحصربفردی برخوردار است:

ازدیاد حجم

یکی از ویژگی های گچ، خاصیت ازدحام حجم آن است. در واقع این ماده تنها ملاتی است که نه تنها پس از خشک شدن از حجمش کاسته می شود بلکه در زمان سفت شدن یک درصد نیز به حجم آن افزوده می شود. از این جهت برای اندود کردن داخل اتاق ها بسیار مناسب است. گچ با پر کردن سوراخ ها و روزنه ها اجازه نمی دهد که حشرات به داخل نفوذ کنند.

زودگیر بودن

گچ در مدت زمان بسیار کمی می بندد و در حدود ده دقیقه سفت می شود. ویژگی زودگیر بودن گچ این امکان را به افراد می دهد تا تیغه های پنج سانتی متری و نیز طاق های ضربی را به سرعت با این ملات بسازند. البته این ویژگی عمدتا در مورد گچ های ساختمانی بیشتر صادق است. برای گچ های پلیمری پاششی و دستی زمان گیرایی آن بالاتر می باشد.

قیمت ارزان

از آنجایی که گچ در تمامی کارگاه ها به مقدار کافی وجود داشته و به طور کلی بسیار در دسترس است، ماده ای ارزان قیمت می باشد.

خاصیت آکوستیک بودن

گچ ماده ای آکوستیک است. یعنی از انعکاس ارتعاشات صوتی جلوگیری کرده و در حدود 60 الی 70 درصد از آنها را به خود جذب می کند. به همین دلیل، استفاده از آن برای سالن های کنفرانس، اتاق های منازل مسکونی و کلاس های درس بسیار مناسب است.

رنگ پذیری

گچ از خاصیت رنگ پذیری بالایی برخورداراست. شما به راحتی می توانید رنگ مورد نظرتان را روی گچ بزنید.

مقاوم در برابر آتش سوزی

از آنجایی که گچ سخت شده مانند سنگ از دو مولکول آب تبلور تشکیل شده است مقاومت بالایی در برابر آتش سوزی نشان می دهد. یعنی اگر لایه ای از گچ در برابر حرارت قرار گیرد این آب تبلور دوباره از گچ جدا شده و به صورت لایه ای از آب در مقابل آتش عمل می کند. از این رو، گچ تا دو سه ساعت در برابر حرارت مقاومت نموده و می تواند جلوی سرایت آتش سوزی را نیز به فضاهای دیگر بگیرد.

بیشتر بخوانید: اگر میخواهید در مورد گچ عایق ضد آتش بیشتر بدانید این مقاله را بخوانید.

مقاومت گچ در برابر آتش به خاطر تشکیل شدن آن از دو مولکول آب تبلور می باشد

پلاستیک بودن

گچ خاصیت پلاستیکی و شکل پذیری بی نظیری داشته و می توان با هنر گچ بری، شکل ها و نقش های زیبایی به آن بخشید.

انواع گچ ساختمان بر اساس جنس و مواد اولیه

گچ سفیدکاری یا گچ سفید

گچ سفید یا گچ سفیدکاری همان طور که از نام آن پیداست برای سفیدکاری ساختمان ها به کار گرفته می شود. این گچ قیمت مناسب تر و پایین تری را نسبت به سایر انواع آن دارد. رنگ سفید و فوق العاده این نوع گچ باعث شده تا از آن برای پوشش دهی دیوارهای داخلی ساختمان، نازک کاری، پرداخت و همچنین سفیدکاری استفاده شود. لازم به ذکر است که گچ سفید از میزان چسبندگی بسیار بالایی برخوردار است. این عامل باعث شده تا احتیاجی به زیرکاری نداشته باشد.
با این که معایب گچ سفیدکاری بسیار ناچیز است اما به طور عمده می توان عیب برجسته آن را مقاومت پایین در مقابل آب خوردگی و همچنین رطوبت به حساب آورد و دیگر این که این نوع گچ بر روی سطوحی مانند سطوح سیمانی یا بتنی از میزان چسبندگی پایینی برخوردار است.

گچ میکرونیزه

گچ میکرونیزه در حقیقت همان گچ ساختمانی اما با مش بالا است. از این گچ بیشتر برای انجام مراحل پایانی گچ کاری یا به عبارتی مرحله پرداخت به کار گرفته می شود. بعد از آن که تولید گچ معمولی به پایان رسید، گچ وارد مرحله جدید می شود تا بتوان آن را آسیاب کرد بدین صورت گچ دانه بندی آن تغییر خواهد کرد و گچ معمولی به گچ میکرونیزه  تبدیل می شود.

یکی از مهم ترین کاربردهای گچ میکرونیزه، استفاده برای مجسمه سازی و قالب و ساخت محصولات صنعتی مثل چینی بهداشتی است. نامی که برای این نوع گچ در نظر گرفته شده است برگرفته از اندازه ذرات آن است. این نوع گچ در دانه بندی ۱۷۵ میکرون و حتی کمتر از این مقدار تولید و بسته بندی می شود.

باید گفت که گچ میکرونیزه دارای کاربردهای بیشتری نسبت به انواع گچ های معمولی می باشد. گچ میکرونیزه را می توان در مش های مختلف تولید کرد در واقع بیان کننده این امکان است که می توان آن از الک هایی با چشمه های بسیار ریز عبور داد.

به طور کلی مزایای گچ میکرونیزه را می توان به صورت زیر بیان کرد:

  • درجه گیرایی اولیه و نهایی بیشتر و بالاتر
  • مقاومت خمشی بالاتر نسبت به گچ معمولی
  • عدم نیاز به الک کردن گچ

یکی از معایب این نوع گچ ها این است که در مکان های مرطوب نباید به مدت طولانی انبار گردد. نهایتا می توان آنرا تا 2 ماه در محیط شرجی نگهداری کرد.

بیشتر بخوانید: برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد گچ میکرونیزه این مقاله را مطالعه کنید.

گچ گیپتون

گچ گیپتون از جمله گچ های ساختمانی به حساب می آید که زمان گیرش اولیه و ثانویه بیشتری را نسبت به گچ های معمولی دارد. علاوه بر آن چسبندگی بالایی را جهت گچ کاری بر روی سطوح صاف همچون دیوارهای سیمانی، بتی، فوم و …، دارد و این که به صورت دو لایه بر روی سطح گچ کاری مورد به کار گرفته می شود.

گچ گیپتون بعد از آن که در کوره و با کمک یک نوع خاص افزودنی پخته شد، ترکیب خواهد شد. این عمل باعث می شود برای انجام گچ کاری روی دیوارهای بتنی مناسب شود. یکی از مهم ترین کاربردهای آن استفاده به عنوان فوم گیپس جهت گچ کاری بر روی فوم می باشد.

گچ گیپتون زمان گیرش اولیه و ثانویه و نیز چسبندگی بیشتری نسبت به گچ های معمولی دارد.
گچ گیپتون زمان گیرش اولیه و ثانویه بیشتری نسبت به گچ های معمولی دارد

به طور معمول از گچ گیپتون با ضخامت ۱ سانتی متر برای گچ کاری استفاده می گردد. زمان پرداخت یا فرصت کار کردن آن حدودا 5 تا ۶۰ دقیقه است. تاریخ مصرف این نوع گچ تا ۶ ماه پس از تولید و در صورت باز نمودن درب پاک حدودا تا 7 روز توصیه می گردد. شرایط نگهداری گچ گیپتون همانند انواع دیگر گچ ساختمانی است. کیسه گچ باید در مکانی خشک بر روی پالت و به دور از رطوبت نگهداری شود.

به طور کلی مزایای گچ گیپتون را می توان به صورت زیر بیان کرد:

  • استفاده آسان
  • چسبندگی بالا
  • مقاومت بالا در برابر رطوبت
  • عایق حرارتی بالا
  • قابلیت شستشو
  • مقاومت در برابر آتش
  • مقاومت در برابر ضربه
  • مقرون به صرفه بودن

استفاده از گچ گیپتون به عنوان جایگزین گچ‌ معمولی، نقاط ضعف قابل توجهی را در پی ندارد. اما به طور کلی معایب آن را می توان وجود داشتن محدودیت در اجرای ضخامت های کم یا زیاد، میزان کنترل کم بر سرعت و همچنین مقدار پوشش گچ به حساب آورد.

گچ پاششی پلیمری

گچ پلیمری نوعی از گچ است که پلیمرهای خاصی به ترکیبات آن اضافه شده است. این گچ با کمک دستگاهی به نام گچ پاش، مورد استفاده قرار می گیرد. گچ پلیمری ضایعات گچ سنتی را ندارد و برای پوشش دهی دیوارهای داخلی ونیزسقف ساختمان مناسب است. سرعت انجام گچ کاری با این نوع گچ بسیار سریع تر از روش های سنتی می باشد.

بیشتر بخوانید: برای آشنایی بیشتر با گچ پاششی پلیمری این مقاله را بخوانید.

این گچ بعد از پاشیده شدن بر روی سطوح موردنظر، سخت و محکم می شود به طوری که در برابر رطوبت و حرارت تا حد زیادی مقاوم می شود. از جمله مزیت های گچ پاششی این است که یک انتخاب مناسب جهت پوشش ستون های بتنی و فلزی به شمار می آید. هم چنین مقاومت فشاری بالاتری را در مقایسه با گچ معمولی داراست. در کنار این مزایا، معایبی مثل مقاومت پایین این نوع گچ در برابر رطوبت نیز وجود دارد که موجب بروز مشکلاتی همچون گچ زرد شده و ترک بخورد.

گچ عاج

گچ عاج از آن دسته گچ هایی است که دانه بندی بسیار نرم و میکرونیزه را داراست. از جمله کاربردهای این نوع گچ برای مصارف خاص صنعتی و پزشکی همچون دندان سازی، مجسمه سازی مثل ساخت مجسمه های دستی، ساخت گچ تحریر، ساخت گچ تحریر، ساخت رنگ لعابی، رومالی و کشته کشی ساختمان، نصب ابزار گچی و گچ بری، تولید قطعات گچی پیش ساخته جهت گچ بری های ساختمان، گچ پزشکی و … به کار گرفته می شود.
از جمله برجسته ترین مزایای گچ عاج را می توان مقاومت، سختی و سفیدی منحصربفرد و همچنین فاقد دور ریز آن به حساب آورد. اگر بخواهیم اشاره ای به معایب این نوع گچ داشته باشیم باید بگوییم که در برابر آب مقاومت چندانی ندارد.

گچ مرمر

از ترکیب گرد گچ در محلول زاج سفید و ایجاد خمیر و پخت مجدد آن این محصول تولید می شود. گچ مرمری در مقابل آب پایداری مناسبی دارد. از این گچ برای گچ کاری نقاط مرطوب و محل هایی که نیاز به شستشو دارند استفاده می شود. همچنین از آن در قدیم برای نماسازی استفاده می گردید.

از دیگر نام های این محصول میتوان به نام های گچ کین یا گچین نیز اشاره کرد. گچ عاج نام تجاری این محصول در بازار ایران می باشد. از ترکیب گچ با آهک نیز میتوان گچی تولید کرد که در مقابل رطوبت نسبت به گچ معمولی مقاومت بیشتری دارد. از گچ مرمری یا ترکیب گچ و آهک در محل هایی که رطوبت نسبی در آنجا بیش از ۶۰ درصد می باشد استفاده می گردد.
از معایب این گچ و بسیاری از گچ ها، این است که موجب سولفاته شدن فلز می شود. پس حتما می بایستی قبل از پوشش فلزات با این ماده، آن ها را ضد زنگ کرد.

گچ ساتن

گچ ساتن در واقع یک نوع گچ لایه‌ای یا گچ پرداخت می باشد. از آن برای آخرین لایه نازک‌ کاری دیوار پس از به کارگیری از گچ معمولی به منظور ایجاد یک سطح صاف و براق مورد استفاده قرار می‌گیرد. به کارگیری پودر گچ میکرونیزه و ترکیبات پلیمری در این نوع گچ باعث شده تا نسبت به گچ‌ های معمولی از مزیت‌های زیادی به عنوان یک پوشش نهایی ایده‌آل برخوردار باشد.
از جمله مزایای این گچ می توان به مواردی مثل ضد خش، ضد خراش و ضد ضربه بودن آن، به حداقل رسیدن ضایعات گچ، چگالی پایین و وزن مخصوص کمتر، پایداری و مقاومت بسیار بالا در مقابل نم و رطوبت، گیرش اولیه و ثانویه بالا، استحکام فوق العاده و همچنین خواص آکوستیکی قوی تر، اشاره کرد.

گچ سیوا

گچ سیوا که گاهی گچ پلیمری دستی خوانده می‌شود در واقع نوعی گچ است که به شیوه سنتی و از طریق دست اجرا می‌شود. این نوع گچ یک محصول مهندسی شده است. به همین دلیل از ویژگی‌های منحصر به فردی برخوردار است که آن را به گزینه بسیار ایده آلی برای جایگزینی گچ‌های معمولی تبدیل کرده است.
مزیت این نوع گچ این است که در شرایط آب و هوایی مختلف قابل اجرا می باشند. همچنین ضریب انتقال حرارتی کمتری را دارند. اما از طرفی هزینه بالاتری نسبت به سایرگچ‌های معمولی دارند.

بیشتر بخوانید: اطلاعات تکمیلی در مورد گچ سیوا.

گچ رنگی

این نوع گچ همان گچ معمولی است که در آن پودرهای شیمیایی رنگی به کار رفته است. از جمله کاربردهای این نوع گچ ها بیشتر به عنوان گچ تحریر، ساخت دکورهای تزئینی و ساخت مجسمه می باشد. از جمله مزیت های برجسته این نوع گچ، سازگار بودن آن با محیط زیست است.پ

بیشتر بخوانید: گچ رنگی، مراحل ساخت و کاربردهای آن.

انواع گچ ساختمانی از لحاظ کاربرد

انواع گچ ساختمانی را از لحاظ کاربردی که دارند می توان به انواع زیر دسته بندی کرد:

گچ عایق

گچ عایق یا به عبارتی گچ پلیمری از جمله گچ سیوا، گچ پاششی و … به آن دلیل که مواد افزودنی خاصی به آن اضافه گردیده است حالت عایق پیدا کرده است. این کارباعث می شود در برابر بسیاری از عوامل همچون آتش، صدا، آب و … مقاومت بالایی داشته باشند.

گچ صنعتی

گچ صنعتی دارای ساختمان مولکولی نیمه هیدرات است و مورد استفاده صنایع مختلف قرار می گیرد. این نوع گچ ها دارای قیمتی بالاتر از گچ های معمولی است و نمی توان آن ها را به روش های قدیمی همچون کوره های دستی تولید گچ، ساخت.

بیشتر بخوانید: تولید گچ صنعتی و سنتی و مراحل هر کدام از آنها.

انواع گچ های صنعتی

  • گچ کشته

گچ کشته در حقیقت ملاتی می باشد که از گچ سفید کاری تولید گردیده است و به خاطر دارا بودن خاصیت پلاستیسیته طولانی، فرصتی را جهت پرداخت مناسب برای گچ کار ایجاد می کند.

  • گچ پرداختی

گچ پرداخت یا گچ پوشش به شکل پودر است و از سنگ معدن ساخته شده است. برای این که به کیفیت موردنظر دست پیدا کند، سایر افزودنی ها به آن اضافه می گردد.

  • پلاستر پالیس

این نوع گچ که با نام گچ پاریس نیز شناخته می شود، محصولی بوده که از زمان قدیم تا به امروزه به عنوان کالایی جهت پوشش دهی و نمای داخلی ساختمان به کار گرفته می شود.

نحوه استفاده از گچ

  • بهتر است گچ را در آب بریزید تا کنترل بیشتری روی ترکیب داشته باشید
  • بعد از ریختن گچ به داخل آب، حدود دو دقیقه صبر کنید
  • از آب گرم استفاده نمایید
  • از آب شیرین استفاده نمایید
  • مخلوط را به خوبی با یکدیگر ترکیب کنید
  • از محصول به دست آمده، سریعا استفاده کنید تا سفت نشود
  • گچ را با ماله برداشته و در یک جهت بر روی سطح موردنظر بکشید
  • گچ را کاملا صاف کنید
  • بعد از اتمام کار باید نیم ساعت صبر کنید تا رطوبت کار برطرف شود
  • بعد از لایه اول، با برس شیارهای موردنظر را ایجاد کنید و سپس لایه دوم را ایجاد کنید
نحوه استفاده از گچ و طریقه درست کردن ملات گچ
نحوه استفاده از گج و ساخت ملات گچ

مراحل تولید گچ

تولید سنگ گچ مرغوب با فرمولاسیون (Caso4 2h2o  ) از جمله مواد معدنی است که به سبب کاربردهای فراوان در ساخت و ساز، هنر، پزشکی، و صنایع مختلف اهمیت بسیار زیادی دارد.

این محصول فوق العاده طی فرایندی به وجود می آید که در این مقاله به آنها اشاره می کنیم.

مراحل تولید گچ به طور خلاصه عبارت اند از :

  • انفجار سنگ گچ
  • حمل کردن
  • خرد کردن
  • سرند
  • پخت
  • غبار گیری
  • آسیاب کردن
  • سرند
  • ذخیره سازی
  • بارگیری

بیشتر بخوانید: آشنایی کامل با مرحل تولید گچ ساختمانی.

هر کدام از این مراحل باید با دقت بالایی انجام گیرند تا گچ طبق استانداردهای مورد نظر برای مصارف مختلف تهیه شده و به بازار عرضه شود.

مراحلی که برای تولید گچ مرغوب طی می شوند، عبارتند از:

مرحله دپو و آماده سازی سنگ گچ: در این مرحله پس از این که خلوص سنگ گچ توسط واحد کنترل کیفیت تایید شد، توسط کامیون ها به کارخانه منتقل شده و وارد دپوی کارخانه می شود.

مرحله خرد کردن سنگ گچ: بعد از آن، خرد شدن سنگ ها با استفاده از کوبیت انجام می شود. تا زمانی که این سنگ ها به طور یکنواخت، خرد نشده و دانه بندی مناسبی از آن ها ایجاد نشود، این فرایند ادامه دارد.

مرحله جدا سازی و پخت: در این مرحله قطعات خرد شده با توجه به اندازه و نوعشان جدا می شوند. اگر کارخانه از سیستم پخت دو کوره برخوردار باشد، قطعات کلوخه (درشت) به کوره هایبرن ریخته می شوند که از حرارت بالایی برخوردار است و قطعات نرم و ریز نیز در کوره لوبرن ریخته می شوند تا با حرارت بسیار پایین تری فراوری شوند.

برخی از کارخانه ها هنگام خروج سنگ گچ از کوره، خروجی هر دو کوره را با یکدیگر مخلوط می کنند. برخی دیگر خروجی کوره هایبرن را به درون کوره لوبرن می ریزند که در نهایت محصول هردو کوره با یکدیگر مخلوط می شوند.

مرحله آسیاب و دانه بندی: در این مرحله سنگ گچ پخته شده به منظور دانه بندی مجدد، سرند می شوند، سپس ذرات باقی مانده بر روی سرند دوباره به آسیاب برگردانده می شوند تا عمل سیکل مجدد تکرار شود.

مرحله بسته بندی و بارگیری: در این مرحله پس از انجام دانه بندی، محصول مورد نظر را در کیسه هایی با وزن های مختلف قرار داده و بسته بندی می کنند و بعد از انجام عمل بارگیری به بازار عرضه می کنند.

آشنایی با انواع کوره های ساخت و تولید گچ

عملیات پخت گچ توسط کوره های مختلفی انجام می شود که هر کدام ویژگی خاص خود را دارند،  این کوره ها عبارت اند از :

  1. کوره گچ پزی چاهی
  2. کوره گچ پزی تاوه ای
  3. کوره گچ پزی دوار افقی ) گردنده خفته )

در ادامه با نحوه پخت گچ در این کوره ها بیشتر آشنا می شوید:

کوره گچ پزی چاهی: از جمله کوره های گچ پزی است که در گذشته بیشتر مورد استفاده قرار می گرفت و از عملکرد ساده و آسانی برخوردار است.

البته در کوره گچ پزی چاهی نمی توان مقدار حرارت را کنترل کرد. محصولات تولید شده توسط این کوره کیفیت پایینی داشته و ساختار یکنواختی ندارند. همین امر سبب شده کمتر از این کوره استفاده شود. در این کوره، فراورده های گچی مختلفی از جمله گچ سوخته، گچ پخته، گچ تشنه، گچ ساختمانی و سنگ گچ  در آن تولید شود.

همچنین از گچ تولید شده توسط این کوره ها در زیر کارها استفاده می شود چرا که از حساسیت کمتری برخوردار می باشند.

کوره گچ پزی تاوه ای: کوره گچ پزی تاوه ای مزیت بیشتری نسبت به کوره گچ پزی چاهی دارد و از محبوبیت بیشتری برخوردار است.

در این نوع کوره ها پس از این که سنگ گچ  را ریز کردند آن  را در سینی های بزرگی می ریزند و درون کوره می گذارند.

محصول مورد نظر دارای نوعی دستگاه است که سبب شده حرارت تا حد زیادی کنترل شود. همچنین وجود این دستگاه باعث شده قطعات گچ با یکدیگر ترکیب شوند. این امر موجب یکنواخت شدن و افزایش مرغوبیت دانه های گچی می شود.

محل قرار گیری این دستگاه در وسط کوره می باشد و سنگ گچ را هم می زند.  بعد از پودر شدن سنگ گچ توسط سنگ شکن، ماده را حرارت می دهند تا آب تبلور آن از دست رود و گچ ساختمانی تولید شود.

بعد ماده به دست آمده توسط این کوره را بعد از خنک شدن به آسیاب می برند و بعد از آسیاب، محصول را به بازار عرضه می کنند.

کوره گچ پزی دوار افقی ( گردنده خفته ): از جمله کوره های مدرن و پیشرفته که تقاضا کنندگان بالایی دارد، کوره گچ پزی دوار افقی ( گردنده خفته) می باشد.

این کوره، به صورت استوانه ای ساخته می شود و از شیب چهار درجه نسبت به افق برخوردار می باشد که بر حول محور خود در حال چرخش است.

این امر سبب می شود قطعات درشت گچی در حین پخته شدن به طرف جلو حرکت کنند و هنگام خروج از کوره به واسطه دستگاهی که کارش دمیدن است، خنک شده و سپس وارد آسیاب شوند.

در این نوع کوره ها هم مانند کوره  گچ پزی تاوه ای می توان مقدار حرارت را کنترل کرد. همین امر سبب ایجاد محصولی یک دست و مرغوب می شود.

همانطور که قبلا هم گفته شد کلوخه ها در هنگام پخته شدن به سمت جلو حرکت می کنند. از این رو شما می توانید قطعات درشت گچی دیگری را در کوره بریزید و گچ مرغوبی تهیه کنید.

بیشتر بخوانید: اطلاعات کامل در مورد کوره های ساخت گچ و انواع آن.

کاربردهای گچ

کاربرد گچ در تولید سیمان

یکی از بزرگترین و اصلی ترین صنایع استفاده کننده از گچ در جهان، صنعت سیمان می باشد.

شایان ذکر است بگوییم اضافه کردن گچ به سیمان ویژگی ها و خصوصیات ملات سیمانی را به گونه ای عوض می کند که برای ساختمان سازی کاملا مناسب می باشد.

اضافه کردن گچ به سیمان به منظور تهیه سیمان پرتلند، باعث ایجاد چسبندگی بیشتر و تنظیم زمان گیرش می شود.

منظور از چسبندگی زیاد و کنترل زمان  گیرش این  است  که ملات تهیه شده بسیار دیرتر خشک می شود و مدت زمان زیادی شکل اولیه خود را حفظ می کند‌.

کاربرد‌ گچ در دندان پزشکی و ارتوپدی

همانطور که می دانید استفاده از گچ در بخش های مختلفی صورت می گیرد که یک نمونه از آن ها استفاده در دندان پزشکی و ارتوپدی می باشد.

گچ در دندان پزشکی برای نصب کست و یا مدل های مختلف بافت دهان مورد استفاده قرار می گیرد. همچنین یکی دیگر از کاربردهای گچ استفاده آن در بخش ارتوپدی می باشد. معمولا در هنگام شکستگی استخوان ها از گچ گیری ارتوپدی استفاده می شود که عملکرد آن تا حد بسیار زیادی شبیه به آتل است.

مزایای گچ

  • زودگیر بودن
  • ازدیاد حجم در حین سخت شدن
  • پایداری در برابر ذرات تخریب کننده معلق در هوا
  • مقاومت در برابر آتش سوزی
  • آکوستیک بودن
  • قابلیت شکل پذیری
  • قابلیت رنگ پذیری
  • استحکام و مقاومت بالا
  • ارزانی
  • اثر بر روی خاک
  • سبکی

معایب گچ

  • ترک غیر سازه‌ای
  • ترک سازه‌ای
  • عدم چسبندگی
  • عدم سختی
  • انبساط
  • ترکیدن

موارد استفاده از گچ

قبل از رنگ آمیزی و کاغذ دیواری (انواع کاغذ دیواری)

نصب کاغذ دیواری بر روی گچ از آن جهت محبوب است که این کار به راحتی صورت می گیرد و برای این کار تنها نیاز به چسب کاغذ دیواری می باشد. لازم به ذکر است قبل از نصب کاغذ دیواری بر روی گچ باید توجه داشت که تکه ای از گچ کنده نشده باشد چرا که در غیر این صورت نیاز به زیرسازی می باشد.

ساخت سقف کناف (انواع سقف کناف)

امروزه کناف به یکی از مهم‌ترین و در عین حال محبوب ترین مصالح ساختمانی تبدیل گردیده است. شما قادر خواهید بود از کناف‌ها برای طراحی و ساخت دکوراسیون داخلی منازل خود و… استفاده کنید. یکی از محصولاتی که برای ایجاد کناف های زیبا و خارق العاده بدان احتیاج است، گچ می باشد. بدین وسیله یک گچ کار به راحتی می تواند نمایی بی نظیر برای زیبایی بیشتر به منزل یا محل کار شما ایجاد نماید.

از گچ در ساخت انواع سقف های کناف استفاده می شود
یکی از کاربردهای گچ ساختمانی استفاده آن در کناف های گچی می باشد.

دیوارپوش گچی

پنل گچی یا دیوارپوش گچی و یا پنل سه بعدی گچی در حقیقت نوعی پانل از جنس گچ پلیمری می باشد که به صورت برجسته و با تنوع بالای طرح و در ابعاد و اندازه های مختلفی ایجاد می گردد. با کنار هم قرار دادن این نوع پنل ها بر روی دیوار، سطح دیوار را می توان پوشش داد.

پنل های گچی سه بعدی در حقیقت یک نوع متریال دکوراتیو می باشند. در قدیم هنگامی که پنل ها و دیوارپوش های سه بعدی ULP بست وال موجود نبود، به کار گرفته می شدند. اما امروزه به خاطر معایب زیاد خیلی کم استفاده می شوند.
گفتنی است که این محصولات در انواع مدل و طرح تولید می شوند و نیازهای کاربران را تا حد زیادی برطرف می سازد. البته ذکر این نکته ضروری است که هیچ گونه محدودیتی برای طراحی نمودن پنل های سه بعدی گچی وجود ندارد پس می توان مدل های متنوعی برای این محصولات ایجاد کرد.

دیوار پیش ساخته گچی

دیوار گچی پیش ساخته که با نام گچبرگ و یا پانل های گچی نیز شناخته می شوند، در کارخانه و با به کارگیری مخلوط آب و گچ ایجاد می شود. به منظور بالا بردن مقاومت آن ها این امکان وجود دارد که در ساخت شان از الیاف پرکننده نیز استفاده شود. چرا که هم باعث افزایش مقاومت و هم موجب سبک تر شدن سازه نیز خواهد شد.

پانل گچی یا دیوار پیش ساخته گچی که امروزه بسیار پر طرفدار شده است، به صورت مکعب مستطیلی شکل می باشد و به صورت کاملا صاف و یک اندازه ایجاد می شوند به گونه ای که میتوان آن ها را به طور موازی در کنار یکدیگر قرار داد و بدین صورت یک دیوار جدا کننده بسیار سبک را ایجاد کرد.

برای اتصال نمودن بلوک های گچی بایستی از چسب مخصوصی استفاده شود. شاید جالب باشد که بدانید این چسب بعد از آن که بلوک ها به یکدیگر متصل گردیدند و خشک شدند، به رنگ خود پانل گچی برمیگردد. دیگر این که گچ برگ پیش ساخته این قبلیت را دارا هستند که بتوان آن ها را با مواد رنگی، رنگ آمیزی کرد، هر چند که بلوک های دیوارهای گچی پیش ساخته از تنوع رنگ و طرح مختلف برخوردار می باشند.

خرید گچ از درب کارخانه

برای خرید گچ سفیدکاری و خرید گچ زیرکار با قیمت عمده از درب کارخانه از محصولات سوپرگچ فولاد نو و آزادگان دیدن فرمایید:

قیمت گچ

برای اطلاع از قیمت روز گچ سفیدکاری به صفحه قیمت گچ مراجعه کنید.

برچسب ها:

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.