Plaster-factory

مراحل تولید گچ | مهم ترین و پر کاربرد ترین نوع گچ ها

تولید گچ شامل مراحل مختلفی است. از آنجایی که گچ به وفور در ایران یافت می شود، ایران یکی تولیدکنندگان بزرگ گچ است.

بیشتر بخوانید: همه چیز در مورد گچ ساختمانی. روش تولید، انواع و کاربردهای گچ.

برای آشنایی با مراحل تولید گچ و انواع آن، ابتدا باید کمی با ساختار شیمیایی گچ آشنا شوید.

ساختار گچ

گچ یا دی هیدرات سولفات کلسیم، یک ماده معدنی بسیار نرم با فرمول شیمیایی CaSO4 · 2H2O است که به آن “کلسیم سولفات آبی” نیز می گویند. در حقیقت، گچ همان کلسیم سولفات هیدراته طبیعی است که به چندین شکل بلوری یافت می شود. همچنین به طور لایه های نسبتاً ضخیم در پوسته جامد زمین که مورد کاوش و استخراج قرار گرفته اند، یافت می شود.

5 مرحله تولید گچ

تجهیزات تولید گچ از نظر مقیاس و سطح فناوری با یکدیگر تفاوت چشمگیری دارند. بعضی از کارخانه ها با استفاده از فناوری های دستی کم هزینه یک یا دو تن گچ در روز تولید می کنند، برخی دیگر از کارخانه ها بسیار مکانیزه هستند و در طی روز قادر به تولید هزاران تن گچ در انواع مختلف هستند.

تولید گچ پنج مرحله اساسی دارد:

1. گودبرداری

گود برداری با استفاده از تکنیک های رو باز و حفر منطقه ای که گچ در آن قرار دارد انجام می شود.
یکی از مراحل تولید گچ، گودبرداری است

گودبرداری گاهی با حفر منطقه ای از زمین که گچ در آن قرار دارد با استفاده از تکنیک های رو باز انجام می شود. برای رسیدن به ذخایر عمیق تر، ممکن است به مین های رانش یا شفت نیاز باشد. از تجهیزات حفاری برای حفر سنگ معدن گچ در مراحل حفاری استفاده می شود.

2. خرد كردن

توصیه می شود که قبل از ادامه مراحل تولید گچ، ابتدا سنگ گچ خرد شود. در این مرحله باید گچ را به دانه هایی با عرض کمتر از چند میلی متر تبدیل کرد. سنگ شکن فکی محبوب ترین از تجهیزات سنگ شکن برای خرد کردن سنگ های بسیار بزرگ است، اما از سنگ شکن ضربه ای و سنگ شکن مخروطی نیز برای خرد کردن استفاده می شود.

3. غربال کردن

سومین مرحله تولید گچ، دانه های بزرگ که به درستی خرد نشده اند و ممکن است حاوی ناخالصی باشند، از بین می روند.

4. آسیاب کردن

اگر قرار است گچ برای گچ کاری با کیفیت بالا یا برای قالب سازی، مصارف پزشکی یا کاربردهای صنعتی مورد استفاده قرار گیرد، آسیاب کردن آن در آسیاب گلوله ای، میله ای یا چکشی ضروری است. برخلاف سیمانهای دیگر، مانند آهک و سیمان معمولی، ممکن است نیازی به آسیابهای مخصوص مواد معدنی نباشد و گچ (که ساختار نسبتاً نرمی دارد) در آسیابهای کشاورزی هم به خوبی پودر شود.

5. حرارت دادن

آخرین مرحله از مراحل تولید گچ، حرارت دادن آن است. حرارت دادن ممکن است به طرق مختلفی و به کمک طیف وسیعی از تجهیزات و فناوری ها با هزینه های متفاوت انجام شود. گچ، در کوره های مخصوص تا حدود 180 درجه سانتی گراد گرم می شود تا زمانی که مولکول های آب تبلور خود را از دست بدهد و بتواند به عنوان گچ قالب پذیر در مصالح ساختمانی استفاده شود. در واقع واکنش شیمیایی انجام شده به شکل زیر است:

CaSo4, 2H2O → CaSo4, 1/2H2O + 3/2H2O

سپس از خشک کن دوار برای آبگیری مواد استفاده می شود و گردآورنده سیکلونی پودر گچ را برای استفاده نهایی جمع می کند.

قابل ذکر است، کلسیم سولفات تبخیر شده شامل گچ ( CaSO4.2H2O) و آنیدرید (CaSO4) خواهد بود. در بخش بعدی، ما دو فرم ذکر شده در بالا را بیشتر شرح خواهیم داد.

آنیدرید:

انیدرید یا انیدریت به عنوان کلسیم سولفات بی آب شناخته می شود، که نمی تواند به عنوان گچ در مواد ساختمانی به عنوان مثال برای گچ بری یا گچ کاری استفاده شود اما در صنایع دیگر کاربرد محدودی دارد. از انیدرید در تهیه اسید سولفوریک و گوگرد کلسیم استفاده می شود.

گچ:

گچ خالص کاملاً بی رنگ یا سفید است. در نمونه های توده ای و همگن، گچ به رنگهای قرمز، قهوه ای، زرد و خاکستری بسته به وجود یا عدم وجود اکسید آهن، خاک رس، آهک، سیلیس و ناخالصی های کربن یافت می شود. در زیر میکروسکوپ، گچ حاوی بافت دانه ای یا الیافی است. از نظر مقیاس Mohs، سختی گچ 2 است و به راحتی توسط ناخن خراشیده می شود.

انواع گچ

گچ انواع بسیار مختلفی می تواند داشته باشد. پنج مورد از پرکاربردترین آنها در زیر آورده شده است:

گچ میکرونیزه:

این نوع گچ ذرات بسیار ریزی دارد. گچ میکرونیزه نسبت به دیگر انواع گچ گیرایی بالاتری دارد. این نوع گچ بسیار نرم است و نیازی به الک ندارد.

سفیدکاری (گچ سفید):

این گچ برای سفیدکاری ساختمان مورد استفاده قرار می گیرد و نسبت به انواع دیگر ارزان تر است. به خاطر رنگ سفید آن، برای گچ بری، پرداخت، نازک کاری و سفیدکاری به کار می رود. چسبندگی این گچ بالا بوده و در نتیجه نیازی به زیرکاری ندارد، فقط لازم است سطح زیر آن تمیز باشد.

ساتن:

از مهم ترین ویژگی های گچ ساتن، قابلیت شست و شو و مقاومت در برابر رطوبت است. این نوع گچ ضد ترک و مقاوم در برابر خراشیدگی نیز هست که همین آن را برای گچ کاری، سفیدکاری لایه نهایی سطوح مناسب می کند.

پاششی:

این نوع گچ فقط مخصوص کار با دستگاه گچ پاش است. استفاده از دستگاه گچ پاش سرعت کار را بالا می برده و باعث راحتتر شدن کار می شود. گچ پاششی مقاومت بسیار بالایی در برابر رطوبت و حرارت دارد، از این رو به طور مستقیم بر روی سقف یا دیواری که گچ و خاک نشده مورد استفاده قرار می گیرد.

سیوا:

تولید گچ سیوا شباهت زیادی به گچ ساتن دارد. ترکیب گچ میکرونیزه با افزودنی های خاص منجر به تولید گچ سیوا می شود. این گچ نسبت به گچ های معمولی مقاومت بالاتری در برابر رطوبت دارد. علاوه بر این عایق بهتری در برابر حرارت و صوت نیز هست. بر روی سطوحی که با گچ سیوا پوشانده شده اند می توان از انواع  رنگ های روغنی و پوشش های اکریلیکی استفاده کرد. علاوه بر این می توان برای گچ بری یا سفیدکاری، از گچ ساتن روی گچ سیوا بهره گرفت.

خرید گچ از درب کارخانه

برای خرید گچ سفیدکاری و خرید گچ زیرکار با قیمت عمده از درب کارخانه از محصولات سوپرگچ فولاد نو و آزادگان دیدن فرمایید:

قیمت گچ

برای اطلاع از قیمت روز گچ سفیدکاری به صفحه قیمت گچ مراجعه کنید.

جمع بندی

گچ یکی از مصالح بسیار مهم و پرکاربرد ساختمانی است که ویژگی های منحصر به فرد آن، مثل قالب پذیری، استحکام و … آن را برای انجام کارهایی از جمله زیرکاری و ملات سازی تا طراحی تزئینات و انواع مدل های گچ بری های ظریف مناسب می کند.

برچسب ها:

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.