ترک حوردن گچ کاری

علت ترک خوردن گچ کاری

ترک خوردن گچ کاری یکی از اتفاقات ناگواری است که ممکن است در طی گچ کاری ساختمان اتفاق بیفتد. تصور کنید، کار خود را به پایان می رسانید اما پس از یک روز، مشاهده می کنید که گچ کاری دیوار ترک خورده است و پروژه شما به خوبی به پایان نرسیده است. چه نتیجه ای در انتظار شما است؟ مطمئنا شما موظفید مجددا کار گچ کاری را انجام دهید تا این مشکل را برطرف کنید.

اگر می خواهید با چنین اتفاقی روبرو نشوید، بهتر است مهمترین علت ترک خوردن گچ کاری ساختمان را بدانید تا از وقوع آن جلوگیری کنید. در این مقاله همراه ما باشید تا مهمترین دلایل ترک خوردن پس از گچ کاری و روش های جلوگیری از آن را با شما به اشتراک بگذاریم.

انواع ترک گچ کاری

دیوارهای قدیمی تخته و گچ مستعد ترک خوردگی هستند. با گذشت زمان، گچ از تخته جدا می شود و ترک های ساختاری ایجاد می کند. گچ مستعد ترک های نازک تر تار عنکبوتی است و زمانی رخ می دهد که لایه آخر گچ فرسوده شود.

ترک ها ممکن است ساختاری و غیر ساختاری باشند. ترک ها به صورت نازک، متوسط، پهن، مستقیم، دندانه دار، پلکانی، ترک های عمودی ، افقی و مورب و غیره طبقه بندی می شوند.

هر دو نوع ترک خوردگی روی دیوارها می تواند مشاهده شود و هر دو قابل ترمیم هستند. ترمیم کردن ترک های ساختاری نیازمند زمان و مهارت بیشتری است.

دلایل مختلفی برای ترک خوردن گچ کاری وجود دارد. البته راهکارهای زیادی برای جلوگیری از ترک خوردن گچ وجود دارد که در ادامه به بررسی آنها می پردازیم.

چرا گچ کاری ترک می خورد؟

با وجود اینکه ساختمان ها در جای خود ثابت هستند، اما نیروهای مختلفی به آنها وارد می شود که می تواند باعث ترک خوردن گچ کاری آنها شود.

هرگاه هر عنصر سازه ای در معرض فشار داخلی یا خارجی قرار گیرد و هنگامی که تنش ها از حد مجاز تنش های مواد سازنده دیوارهای ساختمان فراتر رود، ترک هایی در آن عنصر ایجاد می شود.

همه خانه ها، یعنی همه عناصر سازه ای در خانه ها طوری طراحی شده اند که در برابر فشارهای مختلفی که احتمالاً در طول عمر آنها ایجاد می شود، مقاومت کنند.

انواع مختلف بارهایی که ممکن است به خانه ها تحمیل شوند عبارتند از:

  • بار مرده، یعنی بار خود سازه،
  • بار زنده یعنی بار سرنشینان، اثاثیه و غیره،
  • بارهای ناشی از بلایای طبیعی مانند زلزله، طوفان و غیره
  • تغییرات ناشی از دما، انبساط و انقباض خانه در اثر گرما، تغییر رطوبت، حرکت فونداسیون و غیره.
  • تنش های وارده به سازه نیز به دلیل خوردگی، فرسودگی، عدم نگهداری و غیره ایجاد می شود.
چرا گچ کاری ترک می خورد؟
نقباض ناشی از خشک شدن گچ، فرسایش ناشی از آب و هوا و رطوبت یا انبساط به خاطر حرارت می تواند باعث ترک خوردن گچ شود

یک گچ کاری ایده آل گچ کاری است که به تمام موارد ذکر شده توجه داشته باشد.

به طور خلاصه از عواملی که می توانند باعث ترک خوردن گچ شوند می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • انقباض ناشی از خشک شدن گچ،
  • فرسایش ناشی از آب و هوا،
  • رطوبت یا انبساط به خاطر حرارت

حرارت باعث انبساط گچ می شود و سپس وقتی که گچ سرد شود منقبض می شود و ترک می خورد.

 با این حال، برخی از بارهای غیر منتظره ناشناخته همیشه به دلیل عملکرد بد یا مصالح بی کیفیت به سازه تحمیل می شوند. بنابراین ظرفیت باربری مواد کاهش می یابد و در نتیجه ترک ایجاد می شود. ترک ها ممکن است ساختاری یا غیر ساختاری باشند. ترک های ساختاری جدی هستند و نیاز به مراقبت و اقدامات فوری دارند.

علاوه بر این، گچ کاری های سنتی بدون داشتن مواد نگهدارنده مناسب، به هرحال ترک می خورند. گاهی اوقات این ترک ها آنقدر ناچیز هستند که با رنگ پوشانده می شوند. اما ممکن است در مواقعی دیگر فاجعه بار به نظر برسند و این نشان دهنده عدم پایداری ساختاری گچ است.

جلوگیری از ترک خوردن گچ کاری

اولین نکته برای پیشگیری جلوگیری از خشک شدن سریع گچ است. این به معنی است که پس از گچ کاری، گچ نباید در معرض نور مستقیم خورشید یا باد شدید قرار بگیرد.

بهترین زمان برای انجام گچ کاری در ماه های گرم سال، صبح زود است چرا که در این زمان رطوبت و حرارت کمتر است.

همچنین باید اطمینان حاصل کنید که دیوار گچ کاری شده با چسب PVA کم آب پوشانده شده است، به طوری که آجرکاری آب موجود در گچ را جذب نکند.

با این حال  بیشتر ترک خوردگی ها نشان دهنده رخ دادن اشتباهی در انتخاب مواد مورد استفاده شده هستند. بنابراین، انتخاب مواد بسیار مهم است. شما نباید از شن و ماسه فاقد مواد خوب استفاده کنید و در صورت استفاده از آن باید مقداری آهک به سیمان اضافه کنید.

با این حال، یک راه مطمئن برای جلوگیری از ترک خوردگی استفاده از الیاف در ملات گچ است که از انبساط و انقباض مواد جلوگیری می کنند.

الیاف چگونه از ترک خوردن گچ جلوگیری می کند؟

استفاده از الیاف برای پایدارتر کردن گچ یک روش جدید نیست و در گذشته هم سازندگان قدیمی از موهای اسب برای دستیابی به همان اثر الیاف مصنوعی استفاده می کردند. امروزه از الیاف مصنوعی برای اتصال مواد به یکدیگر استفاده می کنیم. استفاده از الیاف مقداری از کشش ایجاد شده هنگام خشک شدن را جذب می کند و باعث طول عمر بیشتر ساختمان می شود، زیرا ساختمان به طور طبیعی با حرارت و رطوبت منقبض و منبسط می شود.

نحوه مقابله با ترک خوردن گچ کاری

اگر ترک ها را فقط با رنگ بپوشانید مشکل را حل نکرده اید. کاغذ دیواری نیز همین نتیجه را به شما می دهد. قبل از پوشاندن دیوارها باید آنها را تعمیر کنید. یک نقاش حرفه ای باید بتواند ترک های جزئی را ترمیم کند.

همواره ابتدا ساختاری بودن ترک ها را بررسی کنید. همچنین ببینید ترک ها چه شکلی هستند، آیا در دو سمت دیوارها دیده می شوند یا فقط روی یک دیوار وجود دارند. ترک هایی که روی هر دو سمت دیوارها دیده شوند ترک های جدی هستند و مشکل احتمالا از ساختار سازه است.

ترک هایی که تنها در یک سمت دیوار دیده می شوند باید بیشتر بررسی شوند، چا که ممکن است عمق زیادی داشته باشند و نیاز به مراقبت جدی وجود داشته باشد.

گاهی اوقات ترک ها در کل ضخامت گچ دیده نمی شوند و فقط چند میلی متر عمق دارند. . می توان با هرگونه پرکننده بر پایه سیمان/پلیمر این  ترک ها را پر کرد و جای نگرانی نیست. اما در مورد ترک های ساختاری، اگر از آنها در مراحل اولیه جلوگیری نشود  در مراحل بعدی هزینه زیادی برای شما خواهد داشت.

خرید گچ از درب کارخانه

برای خرید گچ سفیدکاری و خرید گچ زیرکار با قیمت عمده از درب کارخانه از محصولات سوپرگچ فولاد نو و آزادگان دیدن فرمایید:

قیمت گچ

برای اطلاع از قیمت روز گچ سفیدکاری به صفحه قیمت گچ مراجعه کنید.

جمع بندی

گچ یک لایه بسیار نازک است که برای به دست آوردن سطوح صاف و تزئینی، روی سطح بنایی خانه اعمال می شود. گچ کاری دیوار خارجی را در برابر آب باران محافظت می کند. ضخامت گچ و نحوه خشک شدن گچ بسیار بر دوام آن تاثیر دارد. هم چنین مواد استفاده شده در تهیه ملات گچ اهمیت زیادی دارند. گچی که در آن از الیاف مصنوعی استفاده شده باشد و از ضخامت مناسبی بروردار باشد، هم چنین در شرایط مناسبی خشک شود، احتمال ترک خوردن آن بسیار پایین می آید.

برچسب ها:

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.