دانه بندی و مش گچ

دانه بندی و مش گچ

دانه بندی مش گچ تعیین کننده خواص و کاربردهای انواع مختلف گچ است. انواع مختلفی از گچ وجود دارد که همگی کاربردهای مختلف و تکنیک های متفاوتی برای تهیه ملات دارند. در ادامه به دسته بندی انواع گچ بر اساس مش و دانه بندی آنها نگاهی خواهیم داشت.

گچ چیست؟

وقتی کلمه گچ را می شنویم، اغلب به یاد یک هاون، ماله و مقدار زیادی خاک می افتیم. گچ به یک اصطلاح عام تبدیل شده وتمام موادی که برای پوشش دیوارهای ساختمان استفاده می شود،در بر می گیرد. از گچ پایه سیمان-آهک با مش پایین گرفته تا خاک رس با دانه بندی بزرگتر. به زبان ساده، گچ یک ماده ساختمانی است که برای پوشش و محافظت از دیوارها و سقف های داخلی استفاده می شود. در بعضی موارد، حتی در دیوارهای بیرونی نیز مورد استفاده قرار می گیرد.

بیشتر بخوانید: همه چیز در مورد گچ ساختمانی. روش تولید، انواع و کاربردهای گچ.

هنر گچ کاری از دیرباز وجود داشته و تمدن هایی به قدمت مصری ها از آن استفاده می کرده اند. امروزه گچ  فقط یک ابزار تزئینی نیست و تقریبا در تمام خانه های مدرن نیز استفاده می شود.

مش چیست؟

اصطلاح “مش” برای توصیف اندازه ذرات استفاده می شود. در بعضی موارد، مانند سنگ گچ، سنگ آلومینیوم اکسید یا سیلیکون کاربید، از یک عدد برای بیان دانه بندی استفاده می شود. این بدان معنی نیست که هر ذره در آن محصول دقیقاً به همان اندازه است. بلکه نشانگر متوسط اندازه مش در آن است. در برخی موارد نیز از دو عدد برای بیان مش استفاده می شود. این نشان می دهد که مش محصول در بازه ی بین دو عدد قرار دارد.

به طور خلاصه، مش یا دانه بندی، یک واحد برای اندازه گیری اندازه ذرات است. این واحد اغلب در تعیین توزیع اندازه ذرات ماده هایی به شکل پودر یا گرانول استفاده می شود.فرض کنیم یک کامیون بادام زمینی بار خود را در یک مش با دهانه های 5 میلی متری خالی کند. وقتی که مش تکان داده می شود، قطعات کوچک شکسته و گرد و غبار از داخل شبکه عبور می کنند. این در حالی است که بادام زمینی های سالم روی مش باقی خواهد ماند.

یک خریدار بادام زمینی ممکن است از آزمایشی مانند این استفاده کند. خریدار می خواهد مشخص کند آیا بادام زمینی خریداری شده قطعات شکسته زیادی دارد و از کیفیت بالایی برخوردار است یا نه. این نوع آزمون در صنایع مختلف معمول است. به عنوان مثال در صنعت گچ، برای تعیین نوع گچ و کاربرد آن می توان از این روش بهره گرفت. هم چنین، برای تسهیل روشهای آزمایش دانه بندی و مش گچ، چندین سری مش استاندارد ایجاد شده است.

انواع مختلف گچ بر اساس مش و دانه بندی

در گذشته اندازه مش ها بر اساس تعداد سوراخ های آنها بر واحد اینچ داده می شد.اما به دلیل حساب کردن خود ضخامت سیم ها در اندازه مش، تعداد مش ها دقیق به دست نمی آمد. به همین دلیل، سیستم های مختلف مش بندی که در اندازه مش هایشان تفاوت کمی وجود دارد، باز هم ممکن است تعداد مش برابری داشته باشند. 

هر چه مش یک گچ بزرگتر باشد، به این معنی است که دانه بندی ریزتری دارد. به عنوان مثال گچ میکرونیزه با مش 100، نسبت به گچ سوپر میکرونیزه با مش 200 دانه بندی درشت تری دارد.

همانطور که قبلاً ذکر شد، انواع بیشماری از گچ ها موجود است که هر کدام از آنها برای اهداف مختلفی استفاده می شوند. در اینجا، خلاصه ای از هر یک و همچنین مواردی را که به هنگام استفاده از گچ باید به آنها توجه کنیم ذکر می کنیم.

انواع مختلف گچ بر اساس مش و دانه بندی

گچ زیرکار

گچ زیرکار انواع مختلفی دارد و با اسامی گوناگونی به بازار عرضه می شود. از این گچ به عنوان پایه ای برای رنگ و سایر کارهای تزئینی استفاده می شود. این گچ باید از چسبندگی کافی برخوردار باشد تا لایه های بعدی روی آن قرار بگیرند. هم چنین از برخی انواع گچ زیرکار با مش پایین تر، می توان برای ساخت دیوارهای گچی استفاده کرد. مش گچ زیرکار از 25 تا 80 متغیر است؛ بنابراین کاربردهای بسیار متفاوتی می تواند داشته باشد.

معمولا برای زیرکاری دیوار، از لایه های 8 الی 11 میلی متری گچ استفاده می شود. زمان خشک شدن این نوع گچ به آب و هوای منطقه مورد استفاده بستگی دارد و حدود یک یا دو روز طول می کشد.

برخی از انواع گچ زیرکار چسبندگی فوق العاده بالایی دارند و به همین دلیل از محبوبیت بیشتری برخوردار هستند. این نوع گچ ها می توانند در انواع سطوح و حتی بلوک های ساختمانی و بتن استفاده شوند. میزان چسبندگی آن به میزان جذب سطح کار بستگی ندارد. به همین دلیل تقریبا روی هر سطحی به خوبی می نشیند.

گچ زیرکار با مش پایین را می توان در تولید تخته گچ استفاده کرد. علاوه بر این می توان گچ کاری را به جای دست با گچ پاش انجام داد تا کیفیت کار بالاتر برود. دلیل دیگر محبوبیت گسترده این نوع گچ کیفیت آن است، زیرا با صاف کردن دیوار، سطحی را در اختیار شما قرار می دهد که به راحتی امکان انجام تزئینات و گچ کاری های بعدی روی آن فراهم می شود.

از دیگر کاربردهای گچ زیرکار، محافظت لایه های بالاتر در برابر رطوبت نفوذ کرده به دیوار است. این گچ به عنوان لایه ای در برابر رطوبت عمل می کند. بنابراین از رطوبت و ترک خوردن گچ سفیدکاری یا تزئینات روی دیوار و سقف جلوگیری می کند.

گچ سخت

گچ Hardwall یا سخت یک گچ زیرکار است. این گچ بیشتر در زمینه های مجسمه سازی یا ساخت دیوارهای گچی استفاده می شود. هم چنین به آجرها یا بلوک های گچی سخت و با تراکم بالا نیاز دارند که از دانه بندی بزرگتری برخوردار است. مانند سایر گچ های زیرکار که در بالا به آنها اشاره کردیم، یک بلوک یا دیوار سخت، پایه عالی و مناسب برای انجام تزئینات بعدی است و  دیوار سخت یک پایه ایده آل برای کار است. کاربرد آسان این نوع گچ نیز یکی از دلایل محبوبیت آن است.

گچ سفیدکاری

گچ سفیدکاری بر خلاف دو گچ قبلی، به عنوان پوشش نهایی به کار می رود و آخرین مرحله در گچ کاری است. این نوع گچ به دلیل استفاده راحت و کاربردهای زیاد، یکی از محبوب ترین گچ ها برای انجام مراحل نهایی گچ کاری دیوار است. هم چنین به دلیل سهولت در استفاده، برای کارهای کوچک تعمیراتی و سایر کارهای معمول که نیاز به گچ دارند استفاده می شود. مش گچ سفیدکاری معمولا حدود 40 است و از این نظر نسبت به گچ زیرکار، مش بالاتری دارد و نرم تر است.

گچ سفیدکاری خود انواع مختلفی دارد که کاربرد و محبوبیتشان به موارد مختلفی از جمله زمان خشک شدن که می تواند از 1 ساعت تا یک روز متغیر باشد، بستگی دارد. علاوه بر این، هر چه مش گچ بالاتر باشد، به این معنی است که ذرات آن ریزتر بوده و بنابراین نرم تر خواهد بود. هر چه گچ نرم تر باشد احتمال خراش برداشتن آن بیشتر می شود، بنابراین استفاده از گچ مناسب برای جلوگیری از خش برداشتن تزئینات یا پوشش نهایی دیوار از اهمیت بالایی برخوردار است.

گچ میکرونیزه

مش گچ میکرونیزه معمولا بسیار بالاست و به حدود 100 هم می رسد. تولید این نوع گچ به کمک دستگاه جداکننده ممکن می شود. با استفاده از این دستگاه در خط تولید، می توان دانه های گچ که هنوز از مش کافی برخوردار نیستند را دوباره به خط تولید برگرداند تا به اندازه مورد نظر آسیاب شوند. این باعث می شود که با توجه به تنظیمات دستگاه، بتوان گچ با مش های بسیار بالا تولید کرد.

از گچ میکرونیزه برای سفیدکاری و پوشش سقف، دیوارها و ستون ها استفاده می شود. هم چنین می توان از آن برای مجسمه سازی و انجام تزئینات ظریف و دقیق استفاده کرد. گیرایی اولیه گچ میکرونیزه حدود 7 دقیقه و گیرایی ثانویه آن حدود 20 دقیقه می باشد. این خشک شدن سریع محبوبیت آن را حتی بیشتر هم کرده است.

گچ سوپرمیکرونیزه

گچ سوپرمیکرونیزه دارای مش 200 است و نسبت به گچ میکرونیزه بسیار نرم تر است. این گچ به هیچ گونه الک کردن پیش از استفاده نیاز ندارد. همین خلوص باعث می شود که پس از خشک شدن ترک نخورد. به دلیل داشتن مش بالا، گچ سوپرمیکرونیزه از سفیدی قابل توجهی برخوردار است. این مورد در دیگر انواع گچ دیده نمی شود. هم چنین، به دلیل نرمی زیاد، به راحتی شکل می پذیرد و بنابراین می تواند سطح دیوار را به خوبی صاف و صیقلی کند.

خرید گچ از درب کارخانه

برای خرید گچ سفیدکاری و خرید گچ زیرکار با قیمت عمده از درب کارخانه از محصولات سوپرگچ فولاد نو و آزادگان دیدن فرمایید:

قیمت گچ

برای اطلاع از قیمت روز گچ سفیدکاری به صفحه قیمت گچ مراجعه کنید.

جمع بندی

انواع گچ های مختلف در کاربردهای بسیار متنوعی استفاده می شوند که دارای اندازه مش متناسب با کاربرد خود هستند. از مجسمه سازی و تزئینات ساختمان گرفته تا ساخت بلوک ها و آجرهای گچی سفت و محکم. چیزی که کاربرد هر نوع گچ را تعیین می کند، دانه بندی یا مش گچ است. خلوص و مش بالاتر باعث ایجاد گچ نرم و شکل پذیری می شود که به راحتی می تواند برای تزئینات و گچ کاری های ظریف استفاده شود، و مش پایین تر یا دانه بندی بزرگتر، گچ را برای کارهایی با استحکام بالاتر مناسب می کند.

برچسب ها:

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.